Aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven. Beide dekken een verschillende soort aansprakelijkheid. Zo kun je je verzekeren voor schade waarvoor je bedrijf aansprakelijk is, of voor schade die is ontstaan omdat jij je beroep niet goed hebt uitgevoerd.

Inhoud:

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven avbAls jij of je medewerkers schade veroorzaakt tijdens het werk dan is je bedrijf daarvoor aansprakelijk.

Als dit zonder opzet is gebeurt dekt een aansprakelijkheidsverzekering financiële schade. Deze verzekering is een van de meest bekende en populaire verzekeringen voor bedrijven. Wel zijn er grote verschillen over de dekking, en zijn er twee verschillende soorten verzekeringen voor aansprakelijkheid.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven

zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak of vofNet als een particulier aansprakelijk is voor eventuele schade die zijn huisdier of kind maakt, is een ondernemer dat voor schade die door zijn bedrijf en/of beroep is veroorzaakt.

Startende ondernemers denken soms al verzekerd te zijn vanuit een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, maar die dekt (meestal) geen aansprakelijkheid voor bedrijven. Daarnaast is er nog een verschil tussen beroeps-, bestuurders-, en bedrijfsaansprakelijkheid.

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen zakelijke aansprakelijkheid.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Allereerst heb je de aansprakelijkheidsverzekering tegen schade waarvoor je bedrijf verantwoordelijk is maar je in feite weinig aan kunt doen. Deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen werkgeversaansprakelijkheid.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade waar je bedrijf eigenlijk niets aan kon doen.

Denk aan schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk, ook als het daar totaal niet mee te maken heeft. Soms maak je per ongeluk schade aan spullen van anderen. Je gaat bij een opdrachtgever op een bureau zitten maar zakt erdoor. Je loopt langs een vaas en plots valt ‘ie om en valt er water op een dure server. Dan is het fijn als deze schade verzekerd is.

schade veroorzaken aan andermans spullen

Deze verzekering wordt ook wel de WA-verzekering voor bedrijven genoemd. Het gaat hierbij vooral om de financiële gevolgen van materiele schade. Het verzekerd bedrag is meestal hoog en de premie te overzien.

De meeste ondernemers sluiten voor hun bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering af.

De meeste ondernemers, ook die met een kleine eenmanszak of vof, kiezen ervoor om deze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wel af te sluiten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zelfs voor kleine zelfstandigen al snel een dekking heeft tot twee miljoen euro. Er zijn ook veel zaken verzekerd waarvan de kosten flink kunnen oplopen.

Benieuwd welke risico’s je beter zelf kunt dragen of welke verzekeringen ondernemers zoal afsluiten? Zie dan ons overzicht van zakelijke verzekeringen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

beroepsaansprakelijkheidsverzekeringDeze verzekering dekt schade die ontstaat omdat jij je beroep niet goed hebt uitgeoefend. Natuurlijk zijn er voorwaarden en beperkingen, maar hiermee zijn al je bedrijfsactiviteiten verzekerd.

Geen enkele ondernemer verwacht dat er schade ontstaat omdat hij zijn beroep uitoefent. Wij denken dan aan een vliegtuig dat neerstort omdat de piloot eigenlijk niet kon vliegen, of een chirurg die een beetje aan het knutselen is geweest.

Voor sommige beroepen is een verzekering verplicht.

Dit zijn natuurlijk extreme gevallen die (vrijwel) niet voorkomen. Maar gemaakte fouten hebben zoveel vervelende gevolgen dat ondernemers in deze beroepen zelfs wettelijk verplicht zijn om deze schade te verzekeren.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je bepaalde risico’s zult moeten lopen. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Mensen maken fouten

dekking aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijvenChirurgen en piloten werken met software en systemen waardoor fouten bijna niet meer voorkomen. Maar we zijn allemaal mensen, dus het kan ook hen overkomen.

In andere beroepen is de aansprakelijkheidsverzekering minder populair terwijl beroepsschade bij een schilder of loodgieter veel vaker voorkomt.

Schade omdat je je beroep uitoefent. Want iedereen kan weleens een foutje maken!

Stel je hebt een stopcontact aangelegd achter een keuken en deze blijkt achteraf kortsluiting te geven omdat deze net te dicht bij water is gemaakt, je hebt een gordijn opgehangen naast een lamp en deze vliegt in brand of als automonteur een foutje gemaakt in de APK en er ontstaat een ongeluk? Zelfs de beste mensen maken foutjes. Tegen dit soort zaken verzeker je je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Premie voor een eenmanszaak of vof

premie aansprakelijkheidsverzekeringDe kans dat je een miljoenenschade maakt is niet zo groot en hierdoor valt de premie meestal ook wel mee. Met een flink eigen risico heb je al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een tientje per maand, en is schade aan anderen goed verzekerd.

Zo kun je gemakkelijk hele vervelende voorvallen uitsluiten waar je eigenlijk niets aan kunt doen. Zelfs zzp’ers of ondernemers met een hele kleine eenmanszaak sluiten deze verzekering eigenlijk altijd wel af. Dat geldt niet voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering: die is een stuk duurder.

De risico´s verschillen natuurlijk per beroep, zo zal het risico van een advocaat of architect een stuk groter zijn dan die van een webdesigner of muziekschool. Niet alleen de premie maar ook de dekking, eigen risico en voorwaarden verschillen per beroepsgroep.

Met een simpele kansberekening is snel duidelijk waar de hoogste premies komen te liggen. Over het algemeen is de verzekering relatief duur. Dit omdat schade vanwege het niet goed uitoefenen van een beroep nou eenmaal snel kan oplopen.

Geen verzekering en toch je risico’s beperken

In de meeste branches is het merendeel van de ondernemers niet verzekerd voor schade uit beroepsaansprakelijkheid. Dan is het aan te raden de risico’s te beperken met algemene voorwaarden, duidelijke offertes, een lidmaatschap bij een branchevereniging en het duidelijk in kaart brengen van de risico’s. Zie ook WA.nl met meer praktijkvoorbeelden en preventie-oplossingen.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je risico’s loopt als ondernemer. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven:

Wat is het verschil tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Beide zijn aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven maar de dekking is verschillend.

Bij beroepsaansprakelijkheid kun je denken aan schade omdat je je beroep niet goed hebt uitgevoerd. Denk aan waterschade veroorzaakt door een loodgieter, of een slager die het verkeerde bakje aan een klant geeft.

Bedrijfsaansprakelijkheid heeft niet met je werk te maken maar je bedrijf is er toch aansprakelijk voor. Bijvoorbeeld wanneer je schade veroorzaakt omdat je een vaas omgooit bij een klant, of je morst koffie op een duur tapijt of de jas van een klant.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak?

De kosten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn meestal goed te overzien. Voor een kleine eenmanszaak of vof is de premie meestal niet hoger dan enkele tientjes per maand.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Nee, bedrijven zijn niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is wel een van de meest populaire verzekeringen. Voor een kleine eenmanszaak zijn de premies relatief laag en je kunt echt ergens aansprakelijk voor raken zonder dat je hier iets aan kon doen.