Kredietwaardigheid checken

Een van de grootste risico’s van bedrijven is dat facturen niet worden voldaan. Kredietwaardigheid checken helpt het debiteurenrisico te verkleinen. Je kunt hiermee vooraf controleren of een nieuwe klant vroeger een dubieuze debiteur of wanbetaler is geweest.

De financiële gezondheid van je klant controleren

Kredietwaardigheid checkenBij sommige ondernemingen wil je het risico van het voorschieten van kapitaal of arbeid liever niet dragen. Bijvoorbeeld omdat de kans te groot is dat ze failliet gaan of omdat het bedrijf een onacceptabele betalingstermijn of -beleid voert. Een kredietwaardigheidscheck is dan het beste middel om dit risico in kaart te brengen.

Als jouw klant in de financiële problemen komt, wil je dat tijdig ontdekken. Door enkele financiële gegevens te controleren zie je hoe kredietwaardig de klant is op dat moment. Je dekt het ook deels af door goed op je debiteuren te letten maar soms ben je dan al te laat en heb je zelf al veel kosten gemaakt of tijd aan de klant besteed. Door vooraf de kredietwaardigheid van je klant te checken beperk je dit risico nog verder.

Wil je niet langer wachten op debiteuren? B2b-facturen kun je laten voorschieten door factoring. Een financier als Floryn kan de volgende werkdag al jouw factuur betalen.

Online of via de KvK kredietwaardigheid checken

Cijfers opvragen bij de Kamer van KoophandelJe kunt deels zelf de kredietwaardigheid checken van bedrijven. Een eerste stap om te zien of je deal wel in orde is, kun je doen door even te kijken in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De KvK toont veranderingen van bedrijven en zo zie je of de contactpersoon met wie je zaken doet wel mag tekenen voor deze bedragen.

Van een besloten vennootschap zijn van voorgaande jaren soms ook jaarrekeningen gedeponeerd. Je ziet dan of het bedrijf in het verleden schulden of juist een goed vermogen had. Ook vertelt de Kamer van Koophandel wat de rechtspersoon is van de onderneming en wie er verder juridisch verbonden zijn aan de organisatie.

Via Google kun je deels zelf de kredietwaardigheid checken van bedrijven.

Verder is het soms ook bekend als een bedrijf er een potje van maakt. Door even te googelen naar een bedrijf en je niet te beperken tot de eerste zoekresultaten kun je soms al heel wat te weten komen over een bedrijf. Wil je echt een feitelijk rapport met financiële gegevens waaruit blijkt dat je klant voldoende vermogen heeft om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen? Dan kun je de kredietwaardigheid beter door een bureau laten checken.

Dankzij een samenwerking met Graydon kun je via Payt debiteurenbeheersoftware de kredietwaardigheid checken van je debiteuren. Met waarschuwing als de score daalt.

Een bureau de kredietwaardigheid laten checken

kredietrapporten controlerenWil je een compleet rapport van de kredietwaardigheid van je klant? Bureaus als Graydon, Atradius of Creditsafe zijn gespecialiseerd in deze kredietrapportage. Al werken zij ook deels met openbare info, dus van een nieuwe eenmanszaak is ook hun financiële kennis beperkt. Maar van een besloten vennootschap die al enkele jaren bestaat hebben ze meestal wel een beeld. Los van openbare data als jaarrekeningen of branche-info ontvangen deze bureaus soms ook extra betaaldata van partners, leveranciers en andere bronnen.

Bureaus als Graydon, Atradius of Creditsafe zijn gespecialiseerd in kredietrapportage.

De bureaus werken meestal liever met een abonnement, maar bieden soms ook eenmalig gratis een check aan. Daarna moet je vaak een tegoed kopen of abonnement afsluiten. Vervolgens kun je kredietrapporten opvragen voor credits, of al je debiteuren automatisch monitoren via je abonnement. Je krijgt dan telkens bericht bij op veranderingen rond de financiële gezondheid. Als er vervolgens iets verandert aan de kredietwaardigheid van jouw klanten, hoor jij dat vanzelf. De kosten van een abonnement zijn vaak afhankelijk van het gebruik.

Kosten van een kredietcheck

De kosten van één kredietcheck zijn meestal goed te overzien. Een enkele check is vaak mogelijk voor een paar euro. Als je meerdere klanten wilt controleren moet je vaak werken met tegoed, of een abonnement. De precieze kosten van een kredietwaardigheidscheck variëren. Zowel dankzij volumekorting als de hoeveelheid data die je per kredietrapport opvraagt. Zo zal een investeerder die miljoenen investeert in een potentiële samenwerkingspartner een groter (boeken)onderzoek uitvoeren dan een telecomprovider die een nieuw telefoonabonnement verleent.

Wil je niet langer wachten op debiteuren? B2b-facturen kun je laten voorschieten door factoring. Een financier als Floryn kan de volgende werkdag al jouw factuur betalen.

Kredietwaardigheid laten checken via factoring

Een alternatief is om de check via een factoringbedrijf te laten verlopen. Via factoring kun je later de factuur uitbesteden aan een extern bureau. Vaak nemen deze facturen pas op indien de opdracht al is uitgeleverd, maar als je vooraf weet dat je die factuur wilt indienen kun je soms wel vooraf bij het factoringbedrijf informeren of ze de klant voldoende kredietwaardig vinden. Zij zullen dan al een kredietwaardigheidscheck voor jou uitvoeren waardoor je vooraf weet of ze achteraf je factuur accepteren.

Liever geen risico’s lopen met facturen? Via factoring kun je deze uitbesteden.

Wanneer check je de kredietwaardigheid?

Net als de meeste risico’s weet je pas of het noodzakelijk was om een kredietwaardigheidscheck uit te voeren, als het al te laat is. Toch is het niet slim om de financiële toestand van elke contactpersoon of zakenpartner helemaal onder de loep te leggen. Ondernemen is nou eenmaal risico’s lopen een een beetje debiteurenrisico is als het goed is in de verkoopprijs meegenomen.

Een kredietwaardigheidscheck voer je ook niet meer uit op langlopende relaties die altijd goed gaan. Het is eerder van toepassing op een nieuwe klant die pas achteraf betaalt. Hoeveel kapitaal of arbeid moet je voorschieten en hoe groot schat jij die kans in dat het jouw bedrijf werkelijk schade toebrengt als deze betaling uiteindelijk achteraf uitblijft? Aan de hand van dit risico kun je per situatie zelf inschatten of het checken van de kredietwaardigheid nodig is, of niet.

Wens je liever het risico te lopen omdat je deze klant hoe dan ook wilt accepteren? Probeer dan een deel vooruit betaald te krijgen, wees streng naar je klant als het aankomt op tussentijds betalingen en in je communicatie en hanteer een scherp debiteurenbeheer! Dan is een kredietwaardigheidscheck in veel gevallen overbodig.